Het vogelgriepvirus heeft inmiddels al 6 pluimveebedrijven getroffen.
Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Samen met collega Geurts (CDA) heb ik
vragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Schriftelijke vragen van de leden Lodders (VVD) en Geurts (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het verslag deskundigengroep dierziekten HPAI evaluatie van 13 november 2020 ‘eenden bedrijf besmet’.
1. Deelt
u de zorg dat ondanks de preventieve maatregelen zoals de ophokplicht voor
pluimveehouders en in latere instantie de afdekplicht voor hobbyhouders het
vogelgriepvirus snel om zich heen grijpt en inmiddels 6 pluimvee bedrijven
getroffen zijn door een besmetting? Heeft u inzicht hoeveel hobbyhouders
getroffen zijn door een besmetting met het vogelgriepvirus? Hebben
hobbyhouders een meldplicht als zij mogelijk te maken hebben met een besmetting
van vogelgriep? Zo ja, hoe ziet deze procedure eruit? Wordt deze meldplicht
voor hobbyhouders actief gecommuniceerd? Indien er geen meldplicht is voor
hobbyhouders kunt u aangeven waarom deze er niet is?
2. Kunt
u aangeven hoe vaak de deskundigengroep dierziekten wordt geraadpleegd met een
vraag over de veterinair-technische aspecten van de preventie en bestrijding
van besmettelijke dierziekten? Hoe vaak is dit jaar de deskundigengroep
geraadpleegd over HPAI en COVID-19?
3. Klopt
het dat in 2020 een update ontvangen is over HPAI in Europa (06-03-2020), een
laatste verslag HPAI Europa (17-04-2020), een verslag van de deskundigengroep
dierziekten HPAI na aantonen H5N8 in Knobbelzwanen (21-10-2020) en recent het
verslag HPAI evaluatie 13 november eenden bedrijf besmet? Kunt u toelichten
waarom de verslagen van de deskundigengroep enkele weken en in het eerste geval
pas enkele maanden later gepubliceerd worden op de website?
4. Kunt
u aangeven welke instanties op dit moment betrokken zijn bij het monitoren en
het doen van onderzoek naar de recente uitbraken van vogelgriep in Nederland?
Graag een overzicht per organisatie of instelling en activiteit en daarbij
onderscheid tussen wilde vogels, hobbyhouders en de professionele
pluimveehouders.
5. Welke
onderzoeken worden gedaan of opgezet om te traceren hoe het virus Nederland
heeft bereikt en hoe het zich hier verspreid?
6. De
deskundigengroep schrijft dat de situatie aanzienlijk risicovoller is dan de
laatste beoordeling op 21 oktober 2020 en dat de kans dat een Nederlands
pluimveebedrijf met HPAI wordt besmet als zeer groot wordt beoordeeld. Welke
aanvullende maatregelen kunnen er getroffen worden naast de gebruikelijke
hygiënemaatregelen om het risico te verminderen? Op welke wijze vindt de
communicatie naar de professionele pluimveehouders en de hobbyhouders plaats?
7. Kunt
u aangeven of u direct na het recent uitgebrachte deskundigenadvies gestart
bent met meer onderzoek zoals aangegeven in het deskundigenadvies : ‘het meer
dan nu bemonsteren van levende wilde vogels en of verse uitwerpselen’ en ‘een
onderzoek richten op bemonstering van specifieke vogelsoorten of op watervogels
in specifieke regio’s’? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke onderzoeken, welke
organisaties zijn belast met aanvullende monitoring en wanneer verwacht u
de eerste resultaten?
8. Kunt
u aangeven waarom er in het deskundigenadvies geen aandacht is voor een
mogelijke insleep via de luchtinlaten van ventilatiesystemen?
9. Kent
u de signalen van recent getroffen pluimveehouders en dierenartsen waarbij
geconstateerd is dat het virus in de betreffende stallen in het midden van de
stal aan de windkant is ontstaan en dit terug te leiden kan zijn op een
besmetting via de ventilatie-inlaat? Zo ja, wordt hier aanvullend onderzoek
naar verricht en wanneer verwacht u de uitkomsten? Zo nee, waarom niet?
10. Deelt
u de mening dat deze signalen serieus genomen dienen te worden zodat er snel
duidelijkheid komt of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden bij een
luchtinlaat? Deelt u deze mening des te meer gezien de huidige
weersomstandigheden waarbij mist en vocht door de virusdeeltjes als het ware
als een transportmiddel gebruikt kunnen worden en daarmee extra risicovol is?
Zo nee, kunt u dat wetenschappelijk onderbouwen?
11. Herinnert
u zich nog dat in 2014 lang is verondersteld dat een rechtstreekse introductie
van een hoogpathogeen virus door wilde vogels niet mogelijk was? Dat er
inmiddels, mondiaal, breed consensus is over deze besmettingsbron? Bent u
bereid om in overleg te treden met een aantal van de recent getroffen
pluimveehouders die vanuit hun dagelijkse praktijkervaring en ervaringen rond
de recente uitbraak over waardevolle informatie beschikken die als input kunnen
gelden voor vervolgonderzoek zoals luchtventilatie en luchtinlaatsystemen? Zo
nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om de uitkomsten van dit gesprek naar de
betrokken pluimveehouders en de Kamer terug te rapporteren?
12. Wat
vindt u van het deskundigenadvies dat wijst op een goede plaagdierbestrijding
en dat zo nodig een professionele plaagdierbestrijder moet worden ingehuurd
omdat deze met effectievere middelen mogen werken? Deelt u de zorg dat het
beleid van de afgelopen jaren tot een achteruitgang heeft geleid van een
effectieve plaagdierbestrijding en dat dit tot onwenselijke ontwikkelingen
heeft geleid zoals in dit deskundigenadvies in relatie tot de besmetting met
het vogelgriepvirus en de ineffectieve plaagdierbestrijding in relatie tot
stalbranden (25% van de stalbranden wordt veroorzaakt door plaag- en
knaagdieren) naar voren komt? Zo nee, kunt u dit wetenschappelijk onderbouwen?
Zo ja, bent u bereid om pluimveehouders met directe ingang meer mogelijkheden
te bieden tot een adequate plaagdierbestrijding en wat gaat u op korte termijn
(binnen een half jaar) doen om deze lacune ongedaan te maken?
13. Heeft
u kennisgenomen van de zorgen bij pluimveehouders over de verplichte
salmonellacontrole waarbij controleurs van bedrijf naar bedrijf gaan en
pluimveehouders het, ondanks het naleven van de hygiëne protocollen,
moeilijk vinden om mensen toe te laten in hun stal en de gezondheid van hun
dieren te riskeren? Zo ja, wat vindt u hiervan? Bent u bereid om te zoeken naar
alternatieven voor deze salmonellacontrole door bijvoorbeeld een controle in
het pakstation zolang er een hoog besmettingsrisico geldt?
14. Klopt
het dat het vlees van een niet besmet bedrijf uit het drie kilometergebied rond
een besmet bedrijf alleen nationaal mag worden afgezet? Bent u bereid om een
verruiming van afzet van het vlees bij de Europese Commissie te agenderen? Zo
nee, waarom niet? Zo ja, wanneer kunt u dit agenderen?