Belastingdienst; aandelen en onroerende zaken zijn stabiele beleggingsvormen

 

De Belastingdienst zegt dat er weinig risico zit aan het beleggen in aandelen (hoofdfondsen) en vastgoed. De AFM, de Autoriteit Financiële Markten, heeft als toezichthouder eerder in haar jaarverslag aangegeven dat deze beleggingen wel degelijk een risicovolle belegging zijn. Het Financieel Dagblad schreef hierover. Samen met collega Pieter Omtzigt (CDA) heb ik opheldering gevraagd aan de staatssecretaris van financiën.

   

Daarnaast hebben we ook gevraagd naar de uitwerking van de afspraak in het regeerakkoord om voor de belasting in box 3 meer te baseren op reëel rendement.

 

https://fd.nl/economie-politiek/1279875/fiscus-acht-aex-aandelen-en-vastgoed-opeens-veilige-beleggingen-in-box-3

   

Vragen van het lid Omtzigt (CDA) en Lodders (VVD) aan de staatssecretaris van Financien en de minister van Financien over de merkwaardige bewering van de Belastingdienst bij de Hoge Raad dat hoofdfondsen en onroerend zaken een stabiele beleggingsvorm vormen met weinig risico’s

 

  1. Heeft u kennis genomen van het artikel ''Fiscus acht AEX-aandelen en vastgoed opeens veilige beleggingen in box 3” (FD, 5 december 2018)?

  2. Klopt het dat de belastingdienst bij de Hoge Raad betoogd heeft dat “De inspecteur heeft gemotiveerd betoogd dat ook hoofdfondsen en onroerend zaken een stabiele beleggingsvorm vormen met weinig risico’s?

  3. Kun u aangeven hoeveel de ‘stabiele beleggingsvorm’ AEX-index in het jaar 2008 opleverde?

  4. Indien een bank in een brochure zou beweren dat “hoofdfondsen en onroerend zaken een stabiele beleggingsvorm vormen met weinig risico’s”, zou dat dan in lijn zijn met de voorschriften van toezichthouder AFM?

  5. Bent u ervan op de hoogte dat de AFM in haar jaarverslag in 2010 expliciet schreef: “Door de lage rente op risicoarme producten, zoals spaarproducten, kan het nemen van beleggingsrisico’s verleidelijk zijn” en dus van mening was dat beleggingen niet risicoarm zijn? Deelt u die mening?

  6. Hoeveel is het totale rendement op de AEX index geweest tussen 1/1/2000 en nu? Hoeveel rendement is dat per jaar?

  7. Is het kabinetsbeleid om beleggingen in AEX fondsen te beschouwen als risico-arm?

  8. Wanneer en hoe gaat u invulling geven aan de afspraak in het regeerakkoord om box 3 meer te baseren op reële rendementen?

  9. Kunt u deze vragen een voor een en binnen twee weken beantwoorden?